7 συμβουλές για να αντιμετωπίσετε το stress των καλοκαιρινών διακοπών!

summer3.jpg

Πρωτίστως, όταν ακούμε την λέξη «καλοκαιρινές διακοπές» φαντασιωνόμαστε στιγμές ηρεμίας, ξεκούρασης και χαλάρωσης… Ωστόσο, οι διακοπές είναι ικανές να παράγουν πολύ έντονο stress επειδή απλά αποτελούν μια περίοδο αλλαγής. Και κάθε αλλαγή αγχώνει..! Ακολουθούν εδώ 7 πρακτικές συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το stress των καλοκαιρινών σας διακοπών.

1. Μην ανησυχείτε εάν δεν μπορέσετε να χαλαρώσετε αμέσως! Οι καλοκαιρινές διακοπές (όπως όλες οι «διακοπές») απαιτούν την ύπαρξη ενός μεταβατικού σταδίου για να καταφέρετε να αποφορτιστείτε και να αρχίσετε να ξεκουράζεστε.

2. Οργανώστε καλά τα οικονομικά σας! Βάλτε προτεραιότητες στα έξοδά σας. Οι διακοπές είναι σίγουρα συνυφασμένες με ξεγνοιασιά, αλλά μια καλή οργάνωση των εξόδων σας για τις μέρες αυτές θα σας προστατεύσει από απροσδόκητα άγχη!

3. Οργανώστε κατάλληλα τον χρόνο σας! Εάν η εργασία σας απαιτεί  υποχρεώσεις ή επικοινωνία κατά την διάρκεια των διακοπών σας (π.χ. τηλεφωνήματα ή skype), τότε προσπαθήστε να καθορίσετε κάποια συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα που θα μπορείτε να εργάζεστε ή να επικοινωνείτε άνετα με τους συνεργάτες σας.

4. Μην «αρνείστε» σκέψεις που αφορούν την εργασία ή άλλες υποχρεώσεις σας, σαν να μην υπάρχουν! Είναι απόλυτα φυσιολογικό να έρχονται στο νου σας ανά διαστήματα. Εξάλλου, δεν είμαστε ρομπότ! Προσπαθήστε, ωστόσο, όσο μπορείτε να τις καταστείλετε κάπως (να τις «βάλετε στην άκρη»), αποδεχόμενοι ότι αυτός ο χρόνος είναι πολύτιμος για να ξεκουραστείτε και να «γεμίσετε τις μπαταρίες»!

5. Εάν είστε σε σχέση, βρείτε χρόνο αποκλειστικά για τον εαυτό σας! Συμφωνήστε με τον/την σύντροφό σας κάποιες ώρες που θα μπορέσετε να χαλαρώσετε μόνοι σας. Είναι πολύ πιθανό να το έχετε ανάγκη και οι δυο σας! Σε περίπτωση που υπάρχουν παιδιά, καλό θα είναι να υπάρξει εκ των προτέρων ένα οριοθετημένο μοίρασμα χρόνου, ευθυνών και αρμοδιοτήτων.

6. Μην υπολογίζετε διαρκώς πόσος χρόνος διακοπών απομένει! Η διαδικασία αυτή θα σας στρεσάρει αρκετά, και δε θα σας επιτρέψει να χαλαρώσετε ζώντας τις στιγμές!

7. Εάν τα οικονομικά σας δεν σας επιτρέπουν να αποχωρήσετε για πολύ καιρό (ή και καθόλου) από την πόλη, τότε προσπαθήστε να ξεκουραστείτε και να ανακαλύψετε κάποιες εναλλακτικές και οικονομικότερες διεξόδους για να γεμίσετε ευχάριστα τον χρόνο των διακοπών σας (βόλτες στην πόλη, μονοήμερες εκδρομές, μικρές αποδράσεις κ.α.).

Καλή ξεκούραση!

Βαλάντης Χουτοχρήστος – Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπευτής, Επιστημονικός Υπεύθυνος PsychoTherapy Lab

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s