Ταυτότητα

dav

Το 2001 ο Βαλάντης Χουτοχρήστος εισάγεται στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών (κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος), καταφέρνοντας έτσι να κατακτήσει ένα βασικό στόχο ζωής: την επιστημονική του επαφή με την ανθρώπινη ψυχολογία και την σύνθετη έννοια της προσωπικότητας.

O ψυχολόγος έχει λάβει μεταπτυχιακή εκπαίδευση/εξειδίκευση στη Γνωσιακή Αναλυτική Ψυχοθεραπεία (Ινστιτούτο Σχεσιακής & Ομαδικής Ψυχοθεραπείας, διευθ. Σταύρος Χαραλαμπίδης), και στην Ψυχοδυναμική/Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία (Πρόγραμμα «Επέκεινα» – Ψυχαναλυτική Πράξη, διευθ. Σάββας Μπακιρτζόγλου). Ο ψυχολόγος εκπαιδεύεται και επιμορφώνεται διαρκώς συμμετέχοντας σε εξειδικευμένα σεμινάρια, εκπαιδευτικά εργαστήρια, συναντήσεις εποπτείας και συνέδρια ψυχολογίας & ψυχοθεραπείας.

Η προσωπική ψυχοθεραπεία του Βαλάντη λαμβάνει έναρξη το 2006 με κάποιες διακοπές ανά διαστήματα. Εδώ και κάποια χρόνια, η προσωπική του ανάλυση-εποπτεία συνεχίζεται σε πλαίσιο μακράς ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας. Ο ίδιος σταθερά υποστηρίζει ότι η προσωπική θεραπεία ενός θεραπευτή αποτελεί το απαραίτητο και βασικό του εφόδιο.

Από το 2006 έως το 2013, ο Βαλάντης Χουτοχρήστος συνεργάζεται με διάφορους φορείς ψυχικής υγείας όπως: ελληνικός στρατός, κλινικές και νοσοκομεία, κέντρα απεξάρτησης, οικοτροφεία και δομές, γραφεία ψυχιάτρων, ψυχοθεραπευτικά κέντρα και κέντρα αποκατάστασης λόγου & ομιλίας. Στα πλαίσια αυτών των συνεργασιών, έχει την ευκαιρία να προσφέρει τις θεραπευτικές του υπηρεσίες σε παιδιά, ενήλικες, ζευγάρια, οικογένειες και ηλικιωμένους.

Το 2011 ο ψυχολόγος δημιουργεί, μαζί με την ψυχολόγο & ψυχοθεραπεύτρια Όλγα Ταξιάρχη, τη σειρά βιωματικών σεμιναρίων «Προβάλλοντας», που αφορά σε ομαδικές συναντήσεις αυτογνωσίας με εργαλείο τον κινηματογράφο και την προβολή ταινιών (cinematherapy). Οι συναντήσεις της αναλυτικής ομάδας «Προβάλλοντας» έλαβαν χώρα στο Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο «Ψυχοδός», με το οποίο και ο ψυχολόγος συνεργάστηκε ψυχοθεραπευτικά για κάποιο διάστημα.

Συγκεκριμένα, ο Βαλάντης Χουτοχρήστος έχει έως τώρα συνεργαστεί – ως εθελοντής ή έμμισθος επαγγελματίας – με τους εξής οργανισμούς:

 • Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Άκτιος» (Άνοια-Alzheimer) ,
 • Κέντρο Απεξάρτησης «Στροφή» (Κε.θ.ε.α),
 • Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο «Ψυχοδός»,
 • Κέντρο «Θεοτόκος» (Αυτισμός & Νοητική Υστέρηση),
 • Οικοτροφείο «Ηρεμία» (Ψύχωση),
 • Γραφείο του ψυχιάτρου Ραφαήλ Ψαρά,
 • Ελληνικός Στρατός (Ψυχοκοινωνική Υπηρεσία),
 • Χώρος Δημιουργικών Δράσεων «Μικρές Ιστορίες»,
 • Κέντρο Λογοθεραπείας «Εύλογον», 
 • Ινστιτούτο Ψυχοφυσιολογικής Εκπαιδεύσεως,
 • Κέντρο Λογοθεραπείας «Λόγου Ίασις»,
 • Easy 97.2 FM – Εκπομπή «Η Ζωή για των ζωή σας» 

Τον Δεκέμβρη του 2011 o ψυχολόγος δημιουργεί – με ακόρεστο ζήλο και μεράκι – τον προσωπικό του χώρο, το PsychOtherapy Lab – Εργαστήρι Ψυχοθεραπείας & Συναισθηματικής Έκφρασης, στο κεντρικό Κουκάκι (μετρό/τραμ Συγγρού Φιξ). Το καλοκαίρι του 2013 αποφασίζει να αφοσιωθεί πλέον αποκλειστικά σε αυτό τον χώρο, προσφέροντας εξειδικευμένες ψυχολογικές υπηρεσίες για ενήλικες σε ένα πλαίσιο έντονου ενδιαφέροντος και αγάπης τόσο για την επιστήμη της Ψυχολογίας, όσο και για τον Άνθρωπο! Συγκεκριμένα, στο PsychoTherapy Lab παρέχoνται αποκλειστικά σε ενήλικες οι εξής υπηρεσίες: ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία, θεραπεία ζεύγους, βραχεία θεραπεία, online ψυχοθεραπεία, ομαδική θεραπεία, σεμινάρια & εργαστήρια αυτογνωσίας.

Την χρονιά 2014-’15 ασχολείται ερασιτεχνικά με το χοροθέατρο στο studio Κινητήρας συμμετέχοντας εν τέλει στη χοροθεατρική παράσταση «Απ-Οστα-Συ». Ήταν μια ιδιαίτερα ευχάριστη εμπειρία που τον βοήθησε πολύ τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και στο ψυχοθεραπευτικό του έργο. Γενικότερα, ο Βαλάντης ενδιαφέρεται για τις συνδέσεις της (όποιας μορφής) τέχνης με την ψυχοθεραπεία και την ψυχανάλυση, ενώ ο ίδιος συνηθίζει να γράφει και να φωτογραφίζει.

Το 2016-’17 συμμετέχει σε Ομάδα Ψυχαναλυτικής Μελέτης του «Επέκεινα» με θέμα: «Μεταβίβαση & Αντιμεταβίβαση». Αντικείμενο της συγκεκριμένης ομάδας είναι η εξειδικευμένη μελέτη της θεραπευτικής σχέσης & αλληλεπίδρασης σε πλαίσιο ψυχοδυναμικής ψυχοθεραπείας.

Τέλος, ο Βαλάντης Χουτοχρήστος γράφει και δημοσιεύει συχνά άρθρα ψυχολογίας & αυτογνωσίας, ενώ παρουσιάζει κατά καιρούς κάποια θέματα ψυχολογικού περιεχομένου στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση (μάθετε περισσότερα εδώ). Ανά περιόδους, συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια με προσωπικές ή συλλογικές παρουσιάσεις και έρευνες.

 

Advertisements