Ταυτότητα

dav

«Αποστολή μου είναι να βοηθώ τους ανθρώπους να ανακαλύψουν και να αποδεχτούν τον πραγματικό τους Εαυτό!» – Βαλάντης Χουτοχρήστος

Το 2001 ο Βαλάντης Χουτοχρήστος εισάγεται στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών (κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος)Έτσι, καταφέρνει να κατακτήσει ένα βασικό στόχο ζωής: την επιστημονική του επαφή με την ανθρώπινη ψυχολογία και την σύνθετη έννοια της προσωπικότητας.

O ψυχολόγος έχει λάβει ειδική μετεκπαίδευση/εξειδίκευση στη Γνωσιακή Αναλυτική Ψυχοθεραπεία (Ινστιτούτο Σχεσιακής & Ομαδικής Ψυχοθεραπείας), διευθ. Σταύρος Χαραλαμπίδης, και στην Ψυχοδυναμική/Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία (Πρόγραμμα «Επέκεινα – Ψυχαναλυτική Πράξη» , διευθ/ντής Σάββας Μπακιρτζόγλου). Έχει, επίσης, ολοκληρώσει ετήσιο κύκλο ομάδας μελέτης του «Επέκεινα» με θέμα: «Μεταβίβαση & Αντιμεταβίβαση». Αντικείμενο της συγκεκριμένης ομάδας ήταν η εξειδικευμένη μελέτη της θεραπευτικής σχέσης & αλληλεπίδρασης σε πλαίσιο ψυχοδυναμικής/ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας. Στη παρούσα φάση, παρακολουθεί διετή κύκλο διαλέξεων ψυχαναλυτικής ψυχοσωματικής στην Ελληνική Ψυχοσωματική Εταιρεία (P. Marty) αποκτώντας, έτσι, μια πλέον ψυχαναλυτική ματιά σχετικά με τα ψυχοσωματικά φαινόμενα. Γενικά, ο ψυχολόγος εκπαιδεύεται και επιμορφώνεται διαρκώς συμμετέχοντας σε εξειδικευμένα σεμινάρια και εκπαιδευτικά εργαστήρια ψυχοθεραπείας (κυρίως ψυχοδυναμικής/ψυχαναλυτικής προσέγγισης). Κάποιες από τις κλινικές θεματικές που τον ενδιαφέρουν ιδιαίτερα είναι: διαχείριση ψυχικού τραύματος (τραύμα & επανάληψη), απώλεια και πένθος, ψυχοσωματικές εκδηλώσεις, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, διαταραχές προσωπικότητας κ.α. 

Η προσωπική ψυχοθεραπεία του Βαλάντη (ατομικές και ομαδικές συνεδρίες) λαμβάνει έναρξη το 2006 με κάποιες διακοπές ανά διαστήματα. Εδώ και κάποια χρόνια, η προσωπική του ανάλυση (και εποπτεία) συνεχίζεται σε πλαίσιο μακράς και αντικριστής ψυχοδυναμικής/ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας. Ο ίδιος σταθερά υποστηρίζει ότι η προσωπική θεραπεία ενός θεραπευτή αποτελεί το απαραίτητο και βασικό του εφόδιο.

Από το 2006 μέχρι το 2013, ο Βαλάντης Χουτοχρήστος συνεργάζεται με διάφορους φορείς ψυχικής υγείας. Ο ψυχολόγος έχει υλοποιήσει πρακτική εθελοντική άσκηση στο κέντρο «Θεοτόκος» (αυτισμός και νοητική υστέρηση), καθώς και σε ομάδες εφήβων του κέντρου απεξάρτησης «Στροφή-Κε.θ.ε.α.». Επιπλέον, εχει εργαστεί στο Οικοτροφείο Ηρεμία (Ψυχαργώς Β’ Φάση) δουλεύοντας με ανθρώπους που βρίσκονται στο φάσμα της ψύχωσης και διαφόρων τύπων σχιζοφρένειας. Για αρκετά χρόνια συνεργάστηκε με κέντρα Λογοθεραπείας («Εύλογον» στην Ηλιούπολη & «Λόγου Ιασις» στην Αργυρούπολη) αναλαμβάνοντας την ψυχοθεραπεία/παιγνιοθεραπεία παιδιών αλλά και την συμβουλευτική υποστήριξη των γονέων τους. Σημαντικό, επίσης, έργο προσέφερε στον Ελληνικό στρατό κατά την διάρκεια της θητείας του ως ψυχολόγος στις Υγειονομικές υπηρεσίες: ψυχολογική αξιολόγηση στρατιωτών, ατομικές συνεδρίες συμβουλευτικής, ομάδες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, εφημερίες και αξιολογήσεις στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο 414 στη Πεντέλη. Έχει επίσης συνεργαστεί με το ψυχιατρικό & ψυχοθεραπευτικό κέντρο «Ψυχοδός» (περιοχή Γκύζη), όπου παρακολουθούσε ψυχοθεραπευτικά ενήλικες είτε σε ατομικό είτε σε ομαδικό πλαίσιο. Εκεί ο ψυχολόγος δημιουργεί, μαζί με την ψυχολόγο & ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια Όλγα Ταξιάρχη, την πρωτοποριακή σειρά βιωματικών σεμιναρίων «Προβάλλοντας»: ομαδικές συναντήσεις αυτογνωσίας με εργαλείο τον κινηματογράφο και την προβολή ταινιών (cinematherapy). Την χρονιά 2012-13 συνεργάζεται με την πρότυπη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Ακτιος» (Ανοια & Alzheimer) με ποικίλες και σημαντικές αρμοδιότητες: νευροψυχολογική αξιολόγηση, ατομικές συνεδρίες νοητικής ενδυνάμωσης, ψυχολογική υποστήριξη φροντιστών, ομάδες νοητικής ενδυνάμωσης και χορωδίας, οργάνωση προγραμμάτων παρέμβασης στην άνοια , εποπτεία ασκούμενων φοιτητών, έρευνα και παρουσιάσεις κ.α. Τέλος, κάποιες άλλες συνεργασίες του Βαλάντη Χουτοχρήστου ήταν οι εξής : χώρος δράσεων «Μικρές Ιστορίες» στο Κουκάκι, «Ινστιτούτο Ψυχοφυσιολογικής Εκπαιδεύσεις» στον Άγιο Ιωάννη, Γραφείο Online Συμβουλευτικής» Feel Well Today «.

Τον Φεβρουάριο του 2012 o ψυχολόγος δημιουργεί – με ακόρεστο ζήλο και μεράκι – τον προσωπικό του χώρο, το PsychoTherapy Lab – Εργαστήρι Ψυχοθεραπείας & Συναισθηματικής Έκφρασης στο Κουκάκι (2′ από μετρό/τραμ Συγγρού Φιξ). Ο Βαλάντης ξεκινά πλέον να παρέχει ως ιδιώτης τις υπηρεσίες του σε ένα πλαίσιο έντονου ενδιαφέροντος και αγάπης τόσο για την επιστήμη της Ψυχολογίας, όσο και για τον Άνθρωπο! 

Την χρονιά 2014-’15 ασχολείται ερασιτεχνικά με το χοροθέατρο στο studio Κινητήρας συμμετέχοντας εν τέλει στη χοροθεατρική παράσταση «Απ-Οστα-Συ». Ήταν μια ιδιαίτερα ευχάριστη εμπειρία που τον βοήθησε πολύ τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και στο ψυχοθεραπευτικό του έργο. Γενικότερα, ο Βαλάντης ενδιαφέρεται για τις συνδέσεις της (όποιας μορφής) τέχνης με την ψυχοθεραπεία και την ψυχανάλυση, ενώ ο ίδιος συνηθίζει να γράφει και να φωτογραφίζει.

Τέλος, ο Βαλάντης Χουτοχρήστος γράφει και δημοσιεύει συχνά άρθρα ψυχολογίας & αυτογνωσίας, ενώ παρουσιάζει κατά καιρούς κάποια θέματα ψυχολογικού περιεχομένου στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Ανά περιόδους, συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια με προσωπικές ή συλλογικές παρουσιάσεις και έρευνες.