Ταυτότητα

dav

Το 2001 ο Βαλάντης Χουτοχρήστος εισάγεται στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών (κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος)Έτσι, καταφέρνει να κατακτήσει ένα βασικό στόχο ζωής: την επιστημονική του επαφή με την ανθρώπινη ψυχολογία και την σύνθετη έννοια της προσωπικότητας.

O ψυχολόγος έχει λάβει μετεκπαίδευση/εξειδίκευση στη Γνωσιακή Αναλυτική Ψυχοθεραπεία (Ινστιτούτο Σχεσιακής & Ομαδικής Ψυχοθεραπείας), διευθ. Σταύρος Χαραλαμπίδης, και στην Ψυχοδυναμική/Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία (Πρόγραμμα «Επέκεινα – Ψυχαναλυτική Πράξη» , διευθ/ντής Σάββας Μπακιρτζόγλου). Έχει, επίσης, ολοκληρώσει ετήσιο κύκλο ομάδας μελέτης του «Επέκεινα» με θέμα: «Μεταβίβαση & Αντιμεταβίβαση». Αντικείμενο της συγκεκριμένης ομάδας ήταν η εξειδικευμένη μελέτη της θεραπευτικής σχέσης & αλληλεπίδρασης σε πλαίσιο ψυχοδυναμικής/ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας. Στη παρούσα φάση, παρακολουθεί διετή κύκλο διαλέξεων ψυχαναλυτικής ψυχοσωματικής στην Ελληνική Ψυχοσωματική Εταιρεία (P. Marty) αποκτώντας, έτσι, μια πλέον ψυχαναλυτική ματιά σχετικά με τα ψυχοσωματικά φαινόμενα. Γενικά, ο ψυχολόγος εκπαιδεύεται και επιμορφώνεται διαρκώς συμμετέχοντας σε εξειδικευμένα σεμινάρια και εκπαιδευτικά εργαστήρια ψυχοθεραπείας (κυρίως ψυχοδυναμικής/ψυχαναλυτικής προσέγγισης). Κάποιες από τις κλινικές θεματικές που τον ενδιαφέρουν ιδιαίτερα είναι: διαχείριση ψυχικού τραύματος (τραύμα & επανάληψη), απώλεια και πένθος, ψυχοσωματικές εκδηλώσεις, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, διαταραχές προσωπικότητας κ.α. 

Η προσωπική ψυχοθεραπεία του Βαλάντη (ατομικές και ομαδικές συνεδρίες) λαμβάνει έναρξη το 2006 με κάποιες διακοπές ανά διαστήματα. Εδώ και κάποια χρόνια, η προσωπική του ανάλυση (και εποπτεία) συνεχίζεται σε πλαίσιο μακράς και αντικριστής ψυχοδυναμικής/ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας. Ο ίδιος σταθερά υποστηρίζει ότι η προσωπική θεραπεία ενός θεραπευτή αποτελεί το απαραίτητο και βασικό του εφόδιο.

Από το 2006 μέχρι το 2013, ο Βαλάντης Χουτοχρήστος συνεργάζεται (ως επαγγελματίας ή εθελοντής) με διάφορους φορείς ψυχικής υγείας:

 • Ελληνικός Στρατός (Ψυχοκοινωνική Μέριμνα)
 • Κέντρο Αποκατάστασης «Θεοτόκος» (Νοητική Υστέρηση/Αυτισμός) 
 • Κέντρο Λογοθεραπείας «Λόγου Ίασις»
 • Κέντρο Λογοθεραπείας «Εύλογον»,
 • Οικοτροφείο «Ηρεμία» (Σχιζοφρένεια/Ψύχωση)
 • Ψυχοθεραπευτικό Ιατρείο «Ψυχοδός»
 • Γραφείο Online Συμβουλευτικής «Feel Well Today»
 • Κέντρο Απεξάρτησης «Στροφή» (ΚΕ.Θ.Ε.Α)
 • Εργαστήριον Ψυχοφυσιολoγικής Εκπαιδεύσεως
 • Χώρος Δημιουργικών Δράσεων «Μικρές Ιστορίες»
 • Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων «Άκτιος» (Άνοια/Alzheimer) 

Στα πλαίσια αυτών των συνεργασιών, έχει την ευκαιρία να προσφέρει τις θεραπευτικές του υπηρεσίες σε παιδιά, ενήλικες, ζευγάρια, ομάδες, οικογένειες και ηλικιωμένους.

Αρχές του 2011 ο ψυχολόγος δημιουργεί, μαζί με την ψυχολόγο & ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια Όλγα Ταξιάρχη, την πρωτοποριακή σειρά βιωματικών σεμιναρίων «Προβάλλοντας»: ομαδικές συναντήσεις αυτογνωσίας με εργαλείο τον κινηματογράφο και την προβολή ταινιών (cinematherapy). Οι συναντήσεις της αναλυτικής ομάδας «Προβάλλοντας» έλαβαν χώρα στο Ψυχοθεραπευτικό Ιατρείο «Ψυχοδός». 

Τον Φεβρουάριο του 2012 o ψυχολόγος δημιουργεί – με ακόρεστο ζήλο και μεράκι – τον προσωπικό του χώρο, το PsychoTherapy Lab – Εργαστήρι Ψυχοθεραπείας & Συναισθηματικής Έκφρασης στο Κουκάκι (2′ από μετρό/τραμ Συγγρού Φιξ). Το καλοκαίρι του 2013 αποφασίζει να αφοσιωθεί πλέον αποκλειστικά σε αυτό τον χώρο, προσφέροντας εξατομικευμένες ψυχολογικές υπηρεσίες για ενήλικες (εξειδίκευση στην ατομικού τύπου ψυχοθεραπεία) σε ένα πλαίσιο έντονου ενδιαφέροντος και αγάπης τόσο για την επιστήμη της Ψυχολογίας, όσο και για τον Άνθρωπο!  

Την χρονιά 2014-’15 ασχολείται ερασιτεχνικά με το χοροθέατρο στο studio Κινητήρας συμμετέχοντας εν τέλει στη χοροθεατρική παράσταση «Απ-Οστα-Συ». Ήταν μια ιδιαίτερα ευχάριστη εμπειρία που τον βοήθησε πολύ τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και στο ψυχοθεραπευτικό του έργο. Γενικότερα, ο Βαλάντης ενδιαφέρεται για τις συνδέσεις της (όποιας μορφής) τέχνης με την ψυχοθεραπεία και την ψυχανάλυση, ενώ ο ίδιος συνηθίζει να γράφει και να φωτογραφίζει.

Τέλος, ο Βαλάντης Χουτοχρήστος γράφει και δημοσιεύει συχνά άρθρα ψυχολογίας & αυτογνωσίας, ενώ παρουσιάζει κατά καιρούς κάποια θέματα ψυχολογικού περιεχομένου στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Ανά περιόδους, συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια με προσωπικές ή συλλογικές παρουσιάσεις και έρευνες.

 

Advertisements