ταυτότητα

dav

Ο Βαλάντης Χουτοχρήστος είναι απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου (κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου). Επιπλέον, ο ψυχολόγος έχει λάβει μεταπτυχιακή ψυχοθεραπευτική εκπαίδευση στη Γνωσιακή Αναλυτική Ψυχοθεραπεία (Πρόγραμμα Ι.Σ.Ο.Ψ.) και στην Ψυχοδυναμική/Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία (Πρόγραμμα «Επέκεινα»). Έτσι, Θα λέγαμε ότι η ευρύτερη θεραπευτική του προσέγγιση είναι ψυχοδυναμικού τύπουο ψυχολόγος διερευνά πάντα τις ασυνείδητες πλευρές της ψυχικής ζωής του ατόμου, καθώς και τις συνδέσεις της προσωπικής του ιστορίας (παρελθόν) με το «εδώ και τώρα» .

Η προσωπική ψυχοθεραπεία του Βαλάντη έλαβε έναρξη το 2005 με κάποιες διακοπές ανά διαστήματα. Εδώ και κάποια χρόνια, η προσωπική του ανάλυση-εποπτεία συνεχίζεται σε πλαίσιο μακράς ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας. Ο ίδιος σταθερά υποστηρίζει ότι η προσωπική θεραπεία ενός θεραπευτή αποτελεί το απαραίτητο και βασικό του εφόδιο. Επιπλέον, ο ψυχολόγος εκπαιδεύεται και επιμορφώνεται διαρκώς συμμετέχοντας σε εξειδικευμένα σεμινάρια & εργαστήρια, καθώς και μέσα από επιλεγμένες αναγνώσεις αγαπημένων συγγραφέων και ψυχαναλυτών.

Από το 2006 έως το 2013 ο Βαλάντης Χουτοχρήστος συνεργάζεται (ως επαγγελματίας, εθελοντής ή ασκών πρακτική) με διάφορους φορείς ψυχικής υγείας όπως: κλινικές και νοσοκομεία, κέντρα απεξάρτησης, οικοτροφεία και δομές, γραφεία ψυχιάτρων, ψυχοθεραπευτικά κέντρα και κέντρα αποκατάστασης. Στα πλαίσια αυτών των συνεργασιών, έχει την ευκαιρία να προσφέρει τις θεραπευτικές του υπηρεσίες σε παιδιά, ενήλικες, ζευγάρια, οικογένειες και ηλικιωμένους. Έτσι, θα λέγαμε ότι , κατά την διάρκεια της επαγγελματικής του πορείας, συναντά ένα πολύ σημαντικό εύρος κλινικών περιπτώσεων: νεύρωση, διαταραχές προσωπικότητας, συναισθηματικές και αγχώδεις διαταραχές, ψύχωση, ψυχοσωματικές ασθένειες, άνοια, αυτισμός, ουσιοεξάρτηση, προβλήματα σχέσεων ή γάμου κ.α.

Τον Δεκέμβρη του 2011 έχει ήδη δημιουργήσει- με ακόρεστο ζήλο και μεράκι – τον προσωπικό του χώρο, το Ψυχοθεραπευτικό Εργαστήριο Ενηλίκων PsychOtherapy Lab στο κεντρικό Κουκάκι (μετρό/τραμ Συγγρού Φιξ). Το καλοκαίρι του 2013 αποφασίζει να αφοσιωθεί πλέον αποκλειστικά σε αυτό τον χώρο, προσφέροντας εξειδικευμένες ψυχολογικές υπηρεσίες για ενήλικες σε ένα πλαίσιο έντονου ενδιαφέροντος και αγάπης τόσο για την επιστήμη της Ψυχολογίας, όσο και για τον Άνθρωπο!

Την χρονιά 2014-’15 ο Βαλάντης ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με το χοροθέατρο στο studio Κινητήρας συμμετέχοντας εν τέλει στη χοροθεατρική παράσταση «Απ-Οστα-Συ». Ήταν μια ιδιαίτερα ευχάριστη εμπειρία που τον βοήθησε πολύ τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και στο ψυχοθεραπευτικό του έργο. Γενικότερα, ο Βαλάντης ενδιαφέρεται για τις συνδέσεις της (όποιας μορφής) τέχνης με την ψυχοθεραπεία και την ψυχανάλυση.

Το 2016 ο ψυχολόγος ξεκίνησε να συμμετέχει σταθερά σε Ομάδα Ψυχαναλυτικής Μελέτης του «Επέκεινα» με θέμα: «Μεταβίβαση & Αντιμεταβίβαση». Αντικείμενο της συγκεκριμένης ομάδας είναι η εξειδικευμένη μελέτη της θεραπευτικής σχέσης & αλληλεπίδρασης σε πλαίσιο ψυχοδυναμικής ψυχοθεραπείας.

Τέλος, ο Βαλάντης γράφει και δημοσιεύει συχνά άρθρα ψυχολογίας & αυτογνωσίας, ενώ παρουσιάζει κατά καιρούς κάποια θέματα ψυχολογικού περιεχομένου στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση (μάθετε περισσότερα εδώ). Ανά περιόδους, συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια με προσωπικές ή συλλογικές παρουσιάσεις και έρευνες.

Advertisements